Maden

Mad er ikke raketvidenskab

Følge opskriften, være opmærksom  og vigtigst af alt – brug dine smagsløg.

Du skal finde din smag. 

Mere kompliceret er det ikke. Jeg mener det.

Mad SKAL smage godt i din mund. 

Jeg er per definition ikke så glad for ordet SKAL – der er meget få ting her i livet vi SKAL – men vi SKAL ikke spise noget, som ikke føles godt for os. 

Prøv lige et tankeeksperiment med mig. 

Du får serveret noget mad. Dine øjne siger “Det ser dejligt ud!”. Din næse snuser duftene ind, du får en god følelse i kroppen og du glæder dig.

Du åbner munden og i det øjeblik maden rammer dine smagsløg, er det ikke som du havde forventet. Ikke en direkte grim smag – men den er ikke god.

Jeg er sikker på, at du er et venligt menneske, godt opdraget, så trods skuffelsen tygger du videre. Det ændrer ikke smagen, men du synker. 

Du sluger noget som ikke føles rigtigt for dig. Din krop siger NEJ tak. 

Hvad mon du gør? Mit gæt er, at du spiser videre. Måske du sorterer lidt fra hvis du er modig – men de fleste fortsætter med at spise maden – de ikke har lyst til. 

Sådan er det også i livet. Vi står dagligt i sammenhænge hvor noget “ikke smager godt” – men vi kan tåle det, ikke? Spørgsmålet er om vi SKAL. 

I mine mange år som familiebehandler og psykoterapeut har jeg stort set ikke haft en samtale uden den omhandler, at et menneske eller et barn har udholdt noget, de havde svært ved at tåle. 

Måske kunne vi lade være? Bare sig “Nej tak”?

Alt efter hvilken type vi er, kunne vi jo sige alt fra “Jeg er ked af det, men jeg kan ikke lide maden.” til  “Jeg er ikke sulten i dag.”

Der er en kultur i vores land som indeholder regler omkring høflighed. Det betyder i mine øjne at vi tilskyndes til, ikke at sige vores ærlige mening. Jeg vil faktisk påstå, at vi indimellem er fulde af løgn – imens vi oplever os selv som høflige. Jeg er opdraget til at rose maden ude og så kunne vi udtrykke vores ærlige mening når vi kom hjem.

Vores fordøjelse skal kapere det hele – både maden og følelserne. 

Mad vi ikke har lyst og samvær med mennesker som ikke behandler os rart er fuldstændig det samme for vores krop.

Det hele skal fordøjes.

God mad og kærligt samvær er næring. Det er let at mærke forskellen. Er det godt så er der INGEN overvejelser i dit sind.

Der er INGEN næring i noget som byder os imod. 

Heller ikke selvom det er dyrt og fint eller godkendt af en sundhedsguru. 

Det er giftigt. 

Din krop ved hvad den har brug for. Det er sandheden – spørgsmålet er om du vil lytte?

Skal jeg lige tage glorien af – så har jeg været ekspert i at spise det, som stod foran mig. Fra jeg var barn, har jeg haft ondt i min mave. Hver eneste dag fra morgen til aften – og trods diverse medikamenter så var det bare sådan. 

Ingen talte om, at det kunne være maden som var årsagen – og da slet ikke stemningen i mit hjem. 

I dag har jeg liv uden ondt i maven hver dag. Jeg er ikke oppustet. Jeg spiser ikke altid det jeg har mest lyst til, men noget jeg kan li´. Løsninger for mig har været at registrere min krops reaktioner på det jeg spiser – det har ændret alt. For mig er det gluten som var synderen. Mælk er heller ikke godt. Men måske en dag jeg kommer til at tåle alt igen når mit system er helet op.

Når jeg i dag har ondt i maven, så skyldes det overvejende at jeg indimellem tilbringer min tid i dårlige stemninger og ikke får sagt “ellers tak”. Og så bruger jeg Olieblandingen ZenGest. Smører det på maven og 15 min efter er alt i ro.

Men jeg lytter indad og jeg bliver bedre og bedre til at navigere udenom det som ikke nærer mig. Alt er godt.

Hvad elsker din krop og hvad bryder den sig ikke om? 

Jeg synes du skal vise din krop samme interesse, som du viser din bedste ven. 

Du ville aldrig tvinge din bedste ven til at spise noget, vennen ikke kunne lide. 

Du ville heller ikke bede din ven om at tåle, at blive behandlet respektløst. 

Vær sød ved dig – det fortjener du. 

Kærligst Nicooline Flor. ❤️